
Eye Movement Desensitation and Reprocessing (EMDR) is een therapie die is geschikt is als je last blijft houden van een schokkende gebeurtenis in je leven. Dit kan een traumatische gebeurtenis zoals een ongeval, geweldsdelict of seksueel geweld zijn. Deze therapie helpt je met oogbewegingen van je nare gevoelens af en wordt al jaren toegepast bij trauma’s. Het is een vorm van traumatherapie zonder te praten. Steeds meer onderzoek naar de effecten van EMDR toont aan dat het ook inzetbaar is en adequaat helpt bij behandelingen bij verslaving, eetstoornis, rouwverwerking, of liefdesverdriet.
In mijn werk als systemisch coach en opsteller kan het soms zijn dat er een schokkende gebeurtenis zichtbaar wordt. Ook zie ik bij mijn klanten vaak dat er sprak is van een negatief zelfbeeld. EMDR zie ik als een mooie aanvulling en tool binnen mijn praktijk om in te kunnen zetten.
EMDR werd in 1989 door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro geïntroduceerd als een snelle en effectieve behandelingsmethode bij posttraumatische stress-stoornissen (PTSS).
Vrij vertaald betekent EMDR: Iemand door oogbewegingen ongevoelig maken voor en herkaderen van heftige emoties (trauma’s). EMDR is bewezen geschikt voor cliënten die een trauma hebben ervaren die hun dagelijks functioneren hindert.
Wanneer kan EMDR uitkomst bieden?
- Herbeleving nare ervaringen
- PTSS
- Stress
- Piekeren
- Nachtmerries
- Schaamte angst/paniek
- Vermijdingsgedrag
- Schuld
- Slaapproblemen
- Verhoogde waakzaamheid
- Depressies
- Slecht zelfbeeld
Met behulp van EMDR kunnen emotionele en negatieve ladingen van herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen weggehaald worden. Deze worden vervangen door positieve gedachten. Je ervaart meer rust, ruimte en minder tot geen emotionele sensaties meer als je terugdenkt aan de betreffende gebeurtenis.
Gebeurtenissen en emotionele verbindingen worden opgeslagen in je lange termijn geheugen. Tijdens en EMDR behandeling zal ik je vragen terug te denken aan de gebeurtenis en je bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Dit is noodzakelijk om meer informatie te verzamelen over de traumatische beleving. Vervolgens vraag ik je om de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen en zal ik doormiddel van afleidende stimuli, dit kan zijn door oogbeweging of tikken op je benen jouw begeleiden. Dit zal in meerdere sets zijn, met daartussen een rustmoment. Tijdens dit moment zal ik je vragen of wat voor gevoelens en of gedachten er naar boven komen en of er iets verandert is.
De sets zullen er langzaam toe leiden dat de herinnering haar kracht aan emotionele lading verliest. Ook worden de herinneringsbeelden meestal vager en kleiner. Zo kan een schokkende ervaring steeds meer een plek krijgen in jouw levensverhaal.
Wil je meer weten over EMDR en hoe een behandelingstraject eruit ziet of heb je andere vragen, neem gerust vrijblijvend contact met me op.