NLP

Neuro Linguistisch Programmeren (NLP)

In mijn Total Coaching opleiding in 2014 ben ik naast Capital Coach ook opgeleid tot NLP Coach Practitioner.
NLP heeft mij meer zelfinzicht gegeven en ik ben mij bewuster geworden van de wijze waarop ik de dingen aan mezelf weergeef, welk verhaal ik mezelf steeds vertel. Daarnaast heb ik een manier gevonden om de kracht in mezelf te (h)erkennen en deze in te zetten. Ik weet nu welk gedrag ik laat zien, hoe ik dit laat zien en wat dit voor mij betekent. Dit geeft mij rust en de ruimte om te leren en te groeien. 

NLP is voor mij een wijze van coachen waarbij je op een andere manier kijkt naar gedrag en communicatie. Je richt je meer op de structuur in plaats van op de inhoud. Je kijkt niet zozeer naar het waarom, maar stelt de “hoe” vraag: 
hoe komt het dat je doet wat je doet en wat betekent dit voor jou? “

Je krijgt inzicht in de wijze waarop jij denkt en je informatie verwerkt, daarnaast geeft het ook inzicht in hoe andere mensen dit doen. Dat alles met als uitgangspunt dat ieder mens kan leren, zichzelf kan motiveren en kan aanzetten tot kleine en grote veranderingen. Doordat jij verandert in gedrag en energie, zal je omgeving mee veranderen in de interactie

“De betekenis van jouw communicatie, is de respons die je krijgt”

NLP werkt doelgericht, vanuit het hier en nu en is gericht op de toekomst. Dit houdt in dat we samen kijken naar wat er op dit moment speelt, waar je op dit moment staat. Vervolgens kijken we waar je naar toe wilt en wat je nodig hebt om dit te bereiken. Door het stellen van vragen ga ik samen met jou ontdekken hoe je de dingen onbewust aan jezelf weergeeft, dus eigenlijk hoe het komt dat je doet wat je doet. 
Door het vinden van antwoorden in je onbewuste krijg je inzicht in je eigen patronen en denkwijze en kun je vervolgens de keuze maken of je dit wilt veranderen.

In mijn praktijk ervaar ik dagelijks de krachtige werking van de NLP, door onbewuste processen bewust te laten worden geeft het meer keuzemogelijkheden en ruimte om anders te beslissen.

Voorbeeld uit mijn praktijk (Annet is een fictieve naam)
Annet voelt zich onzeker en klein. Ze zou graag zelfverzekerd en daadkrachtig willen zijn. 
Wat heb je nodig? 
Annet: “wanneer ik keuzes durf te maken en hier achter kan staan ben ik daadkrachtig en voel ik mij zelfverzekerd”
Wat houd je tegen om keuzes te maken? 
Annet: Ik ben bang om de verkeerde keuzes te maken
Waar ben je precies bang voor?
Annet: Dat ik een keuze maak en daardoor andere dingen niet mee kan maken
Zal ik een lijst maken met de keuzes die ik wil gaan maken?”
Dat kun je doen, kijk maar wat er gebeurt.
Annet: Er is een keuze die ik kan maken zonder dat het erge consequenties heeft.
Het is aan jou. 
Annet heeft inzichten gekregen in hoe ze de situatie in haar onbewuste aan zichzelf weergeeft en heeft ze de mogelijkheid om het NU anders te gaan doen. Ze komt in actie.